Boleh Dikatakan Sebagai Badi Kucing?

Salam Warahmatullah,

~~Hurm bila sebut pasal badi kucing, ramai yang beranggapan bahawa ianya berkaitan dengan mengandung…dan itu adalah salah satu. Kat sini saya nak cerita satu peristiwa mengenai kucing.. saya tak pasti bahawa itu adalah badi atau sebaliknya. Mungkin ada satu perkataan yang lain yang lebih sesuai lagi.

~~Ceritanya bermula apabila suatu petang saya dan suami pulang dari pusat membeli belah. Secara tak langsung deria bau saya menagkap sejenia bau yang agak busuk. Meliar mata saya mencari. Rupa-rupanya di atas tangga terdapat beberapa tompokan najis kucing. Saya agak dia terkena cirit birit. Hati saya agak ‘panas’ jugaklah. Sudahla penat dari membeli barangan keperluan.

~~Petang itu setelah berehat di rumah, saya mengambil sebaldi air. Niat untuk mencuci najis kucing tersebut. Sambil mencuci, mulut pun sama ‘berjalan’ menggambarkan ketidapuasanhati saya. Ketika inilah baru saya tersedar seekor kucing putih (hanya trdapat tompokan hitam pada bahagian ekornya) sedang memerhatikan saya. Pandangannya agak berlainan.
Malam itu, macam biasa saya duduk melayari internet. Tiba-tiba perut saya begitu memulas. Saya bergegas pergi toilet. Uh!! Keadaa saya sama seperti kucing tadi. bukan sekali, tetapi berkali-kali dan cukup untuk membuat tubuh saya menjadi lesu. Suami pula terpaksa pulng awal dari tempat kerja. Mana tidaknya, saya sudah terbaring, tiada daya untuk mengurus anak yang masih kecil. Ketika itu barulah saya teringat tentang kucing tadi.

~~Esok hari, saya belikan whiskes. Saya tunggu kemunculan kucing tersebut. Hampir senja, baru sya ternampak kelibat kucing itu. Bergegas saya mengejarnya. Mujurlah kucing tu jinak. Kemudian saya memberinya makanan. Sambil memohon maaf. (biarlah org kata saya gila sekalipun, kerana saya tahu kucing juga punya perasaan) dan itulah kali pertama dan terakhir saya memberinya makanan kerana selepas itu sehingga hari ini, saya tidak bertemunya lagi. Dan ajaibnya selepas saya memberinya makanan dan memohon maaf, perut saya beransur sihat.

~~Wallahu’alam…

1 comment:

Copyright© All Rights Reserved sofya-mencaridiri.blogspot.com