ABU BAKAR BA'ASYIR (Ketakutan Amerika!)


~~Nama sebenar beliau ialah Abu Bakar Ba'asyir bin Abu Bakar Abud. Beliau juga turut digelar sebagai Ustaz Abu dan Abdus Samad. Beliau lahir di Jombang, Jawa Timur pada 17 Ogos 1938 dan berkuturunan arab. Beliau merupakan pemimpin Majelis Mujahidin Indonesia (MMI) serta salah seorang pendiri Pondok Pesantren (asrama) Islam al-Mu'min.

~~Pelbagai badan intelijen (cendekiawan) menuduh Ba'asyir sebagai ketua Spiritual Jemaah Islamiyah (JI), iaitu sebuah kumpulan separa militan Islam yang mempunyai hubungkait dengan kumpulan al-Qaeda. Mereka tetap menuduh walaupun Ba'asyir tegas menafikan bahawa beliau tidak menjalinkan hubungan dengan JI atau terorisme.

~~Ba'asyir pernah menjalani pendidikan sebagai siswa Pondok Pesantren Gontor, Ponorogo, Jawa Timur pada tahun 1959 dan alumni Fakultas Dakwah Universitas al-Irsyad, Solo, Jawa Tengah pada tahun 1963.

~~Bermula dengan giat dalam aktiviti Himpunan Mahasiswa Islam Solo. beliau kemudiannya terlibat dengan Sekretaris Pemuda al-Irsyad Solo sebelum terpilih menjadi Ketua Gerakan Pemuda Islam Indonesia pada tahun 1961. Beliau turut menjadi Ketua Lembaga Dakwah Mahasiswa Islam, memimpin Pondok Pesantren al-Mu'min pada 1972 dan menjadi ketua Organisasi Majelis Mujahidin Islam(MMI) pada 2002.

~~Pesantren al-Mu'min didirikan di Ngruki, Sukoharjo, Jawa Tengah, bersama dengan Abdullah Sungkar, Yoyo Roswadi, Abdul Qohar H.Daeng Matase, dan Abdullah Baraja pada 10 Mac 1972 pada masa orde baru (Pemerintahan baru). Pembinaan pondok ini telah menggunakan kawasan seluas 8.000 meter persegi sama seperti 2.5km dari Solo. Kebangkitan semula pondok ini adalah disebabkan kegiatan pengajian kuliah Zohor di Masjid Agung Surakarta. Jumlah jemaah yang semakin ramai menyebabkan para mubaligh dan ustaz mengembangkan pengajian itu menjadi Madrasah Diniyah.

~~Pada 1983, beliau ditangkap bersama dengan Abdullah Sungkar. Mereka dituduh menghasut orang ramai menolak asas tunggal Pancasila (kalau di Malaysia ialah Rukunegara). Beliau juga menghalang santrinya (cari dalam kamus tak jumpa maksud santri...) melakukan hormat bendera kerana menurutnya itu adalah suatu perbuatan syirik.

*Pancasila (rukunegara)
> Ketuhanan yang maha Esa
> Kebangsaan
> Perikemanusiaan
> Kedaulatan Rakyat
> Keadilan Sosial

~~Selain daripada itu, Ba'asyir turut dikaitkan menyertai gerakan Hispran (Haji Ismail Pranoto) iaitu salah satu tokoh di Darul Islam/Tentera Islam Indonesia Jawa Tengah. Hal itu menyebabkan mereka dipenjara selama 9 tahun.

~~11 Februari 1985, ketika mahkamah membatalkan hukuman tahanan ke atas Ba'asyir dan Sungkar, masa itulah mereka berdua melarikan diri ke Malaysia melalui Medan.

~~Menurut pemerintah Amerika Syarikat, di Malaysia Ba'asyir membentuk gerakan Islam radikal, Jamaah Islamiyah yang menjalin hubungan dengan al-Qaeda.

~~Pada 1985-1999, aktiviti Ba'asyir di Singapura dan Malaysia adalah "menyampaikan Islam kepada masyarakat Islam berdasarkan al-Quran dan Hadith". Aktiviti tersebut dilakukan dalam sebuah forum yang hanya memakan masa beberapa jam sahaja. Menurut Ba'asyir, aktiviti tersebut tidak ada kena-mengena dengan pembentukan organisasi atau apa-apa gerakan Islam. Tuduhan berlaku apabila pemerintah Amerika Syarikat (sangat benci tulis statement ni!) memasukkan nama Ba'asyir sebagai salah seorang terorist kerana membentuk Jemaah Islamiyah dan langsung dikaitkan dengan al-Qaeda.

~~1999, Ba'asyir kembali ke Indonesia dan terlibat dalam Organisasi Majelis Mujahidin Islam (MMI) yang merupakan salah satu organisasi Islam yang bergaris keras. Organisasi ini bertujuan menegakkan syariah Islam di Indonesia.

bersambung...

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved sofya-mencaridiri.blogspot.com