TENTANG MAHSURI


LATAR BELAKANG...

~~Nama sebenar beliau ialah Mahsuri binti Pandak Mayah. Beliau dilahirkan dipenghujung kurun ke-18 Masihi, di Kampung Ulu Melaka, Langkawi.

~~Mahsuri turut digelar sebagai Puteri Mahsuri dan dengan jolokan Puteri Langkawi.

KEHIDUPAN...

~~Semasa di bawah pemerintahan Sultan Abdullah Mukarram Shah III (1778-1797) dan Sultan Ziyauddin Mukarram Shah II ibni Al-Marhum Sultan Muhammad Jiwa Zainal Azilin Muadzam Shah (1797-1803) ketika Pandak Mayah berhijrah ke Langkawi.

~~Kelahiran Mahsuri dikatakan bahawa selepas ibunya Mak Andak (ada yang mengatakan bahawah nama ibunya sebagai Mak Andak Alang) memakan kerak nasi yang dijumpai di sawah, akhirnya mengandung dan melahirkan seorang anak perempuan yang bernama Mahsuri.

~~Mahsuri diasuh seperti gadis melayu lain dengan tatasusila dan kesantunan masyarakat melayu.

~~Kecantikan Mahsuri membawa kepada buah mulut dan kecemburuan terutama dalam kalangan kaum wanita. Mahsuri dikahwinkan dengan seorang pemuda dan pahlawan tempata iaitu Wan Derus, salah seorang anak kepada wakil Sultan di Langkawi, Wan Yahya (gelaran Datuk Pekerma Jaya) dan Wan Mahura.

FITNAH

~~Ketika pemerintahan Sultan Ahmad Tajuddin Halim Shah II ibni Al-Marhum Sultan Ziyauddin Mukarram Shah (1803-1843), hubungan Kedam-Siam menjadi keruh.

~~Sepeninggalan Wan Derus ke luar Langkawi untuk berperang dengan Siam, Mahsuri ditinggalkan bersama dengan ibu dan bapanya di mana ketika itu Mahsuri sedang hamil.

~~Ketika itu Deramang seorang penyair kembara singgah di Langkawi. kebolehannya bersyair telah menambat hati penduduk Langkawai lalu ditawar oleh Pandak Mayah agar tinggal di rumahnya untuk mengajar syair dan dendang.

~~Hal ini telah menimbulkan perasaan cemburu di hati ibu mertuanya iaitu Wan Mahura.

~~Kelahiran Wan Hakim telah mencetuskan fitnah apabila Wan Mahura menuduh Mahsuri bermukah dengan Deramang.Disebabkan itu, Mahsuri dan Deramang ditahan dan dijatuhkan hukuman bunuh oleh bapa mertuanya, Wan Yahya atas hasutan Wan Mahura. (Ada sumber yang mengatakan Deramang sempat melarikan diri)

~~Mahsuri dibawa ke Padang Mat Sirat, pusat langkawi ketika itu untuk dijatuhi hukuman bunuh.

~~Mahsuri diikat di sebatang pokok (ada yang mengatakan pokok tersebut adalah pokok asam) dan ditikam dengan tombak. Menurut lagenda, tombak yang menikam Mahsuri tidak menembusi badannya.

pokok tempat mahsuri di tikam (hanya dalam teater)

~~Kata-kata Mahsuri untuk tidak menghalalkan darahnya tumpah di bumi telah menjadi satu sumpahan apabila dia menyebut "Pulau Langkawi tidak akan tenteram dan permai ibarat padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan."

SUMPAHAN MAHSURI

~~Setelah Wan Derus pulang apabila Kedah gagal menewaskan Siam, dia telah mendapat tahu tentang kejadian yang menimpa isterinya. Kecewa dengan berita tersebut, dia membawa Wan Hakim keluar dari Langkawi.

~~Sejurus tentera Siam menyerang Pulau tersebut, Langkawi hancur dan hangus.

~~datuk Pekerma Jaya melarikan diri bersama orang kuatnya Panglima Hitam. Malangnya, Datuk Pekerma Jaya ditangkap oleh tentera Siam di Sungai Langkanah dan diseksa serta dibunuh dengan kejam. Wan Mahura pula dirogol dan diseksa tentera Siam.

~~Anak mereka Wan Muhamad Ali bergegas pulang dari Pulau Pinang untuk membalas dendam. Kejayaannya mendorong sultan melantiknya sebagai peganti bapanya, Wan Yahya.

PENGAKHIRAN SUMPAH

~~Sebelum 1980an, Langkawi memang tidak makmur sehinggakan ada yang mengatakan bahawa kerbau lebih banyak dari manusia.

~~Menjelang tahun 1980, Langkawi menjadi lebih makmur disebabkan lahirnya keturunan ketujuh Mahsuri iaitu Sirintra Yayee atau Nong May atau Wan Aisyah binti Wan Nawawi yang menetap di Pulau Phuket.

Wan Aisyah yang dikatakan keturunan ketujuh Mahsuri

.................................................................................................................

~~Kesungguhan Tunku Abdul Rahman yang dibantu seluruh pemimpin, masyarakat dan penduduk setempat menjejaki semua kubur lama sehingga ke seluruh pelosok pulau itu memakan masa berbulan-bulan lamanya.

~~Akhirnya sekitar tahun 1940an, Tunku menemui kubur misteri itu di sebuah tempat tersembunyi lalu dibinakan sebuah makam dan dikenali Makam mahsuri yang terletaknya di Kampung Mawat, Mukim Ulu Melaka kira-kira 12 kilometer dari Kuah.

.................................................................................................................

FAKTA:

~~Kejadian dikaitkan dengan sumpah keramat Mahsuri

~~Langkawi diserang hebat oleh tentera Siam

~~Jelapang padi kepunyaan penduduk dimusnahkan

~~Padi milik penduduk dikumpulkan di Kampung Raja, Padang Mat Sirat dan dibakar hingga hangus.

~~Penduduk Langkawi yang terselamat dijadikan tawanan dan dibawa ke Siam

~~Langkawi tidak membangun selama 7 keturunan.

MAKAM MAHSURI

~~Letaknya di Kampung Mawat, Mukim Ulu Melaka, Langkawi.

~~Jaraknya 12 km dari jeti Kuah

~~Dijumpai di bawah pohon cenderai yang rendang

~~Kawasan itu turut dikelilingi oleh pohon rumbia

~~Terdapat perigi di kawasan berhampiran

~~Dibina semula oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 1940an.


1 comment:

  1. cantik wan aisyah nie...fan no 1

    ReplyDelete

Copyright© All Rights Reserved sofya-mencaridiri.blogspot.com