ABU BAKAR BA'ASYIR (Ketakutan Amerika!) 3


~~ 25 September 2002, dalam wawancara khusus dengan wartawan TEMPO, Ba'asyir mengatakan bahawa selama di Malaysia dia tidak mewujudkan sebarang organisasi atau apa-apa gerakan Islam. "Saya tidak ikut-ikut politik. sebulan atau dua bulan sekali saya akan turun ke Singapura. Kami memang mengajarkan jihad. dan ada di antara m vrereka berjihad ke Filipina dan Afghanistan. semuanya bersifat perseorangan."

~~1 Oktober 2002, Ba'asyir mengatakan berita yang ditulis di dalam Majalah TIME pada tanggal 23 September 2002 mencemarkan nama baiknya. Ba'asyir membantah semua tuduhan yang ditujukan kepadanya. Malahan dia juga mengatakan tidak langsung mengenali Al-Farouq.

~~11 Oktober 2002, Ba'asyir meminta pemerintah membawa Omar Al-Farouq ke Indonesia berkaitan dengan pengakuannya mengenali Abu Bakar Ba'asyir. Atas dasar tuduhan Amerika Syarikat yang mengatakan Farouq terlibat dalam jaringan al-Qaeda dan aksi-aksi teroris menurut CIA yang dilakukan di Indonesia, Ba'asyir mengatakan sudah semestinya al-Farouq dibawa dan diperiksa di Indonesia.

~~14 Oktober 2002, Ba'asyir mengadakan sidang akhbar di pondok al-Islam, Solo. Dalam perjumpaan itu, Ba'asyir mengatakan bahawa itu adalah usaha Amerika Syarikat untuk membuktikan tuduhan selama ini bahawa Indonesia adalah "sarang teroris".

~~17 oktober 2002, Markas Besar Polri telah menghantar surat panggilan sebagai tertuduh kepada Ba'asyir. Namun, Ba'asyir tidak memenuhi panggilan MABES Polri untuk memberi keterangan mengenai pencemaran nama baiknya yang dilakukan oleh Majalah TIME.

~~18 Oktober 2002, Baasyir ditetapkan sebagai tertuduh menyusul pengakuan al-Farouq kepada Timbalan Mabes Polri di Afghanistan juga sebagai salah seorang tertuduh yang melakukan pengeboman di Bali.

~~3 Mac 2005, Ba'asyir dinyatakan bersalah atas konspirasi serangan bom 2002, tetapi tidak disabit bersalah atas tuduhan terkait dengan bom 2003. Dia divonis 2-6 tahun penjara.

~~17 Ogos 2005, Masa tahanan Ba'asyir dikurangkan 4 bulan 15 hari. Hal ini merupakan satu tradisi pada peringatan Hari Kemerdekaan Indonesia. Dia dibebaskan pada 14 Jun 2006

** Pada tanggal 9 Ogos 2010 Abu Bakar Bashir ditahan semula oleh polis antikeganasan Indonesia, Detasmen 88 di daerah Ciamis, Jawa Barat. Ketua unit antikeganasan kerajaan, Ansyaad Mbai menyatakan Abu Baka]t terlibat dalam kumpulan militan baru yang mempunyai kem latihan di wilayah Aceh. Mereka merancang membunuh Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono dan melancarkan serangan ala Mumbai ke atas warga asing. Beliau kini memimpin kumpulan Jamaah Ansharut Tauhid (JAT)

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved sofya-mencaridiri.blogspot.com