Mike Tyson 2

~~Perkahwinan bersama Robin Givens menuju kepada perceraian dalam sebuah rumahtangga yang kurang harmoni. Kemudian Tyson berkahwin pula dengan Dr. Monica Turner dan mempunyai beberapa orang anak, namun berantakan.

~~Sepanjang 1989, Tyson hanya bertanding sebanyak 2 kali melawan Frank Bruno di mana dia menang pada pusingan kelima dan melawan Carl Williams pada bulan Julai dengan KO di pusingan pertama.

~~Pada 1990, Tyson kehilangan arah, kehidupan peribadinya kacau bilau dan dia tidak berlatih dengan baik. Dalam pertarungan pada 11 Februari, dengan peninju yang tidak terkenal, James Buster Douglas, dia kalah KO pada pusingan kesepuluh meskipun pada pusingan kelapan, pengurusnya memprotes tindakan pengadil kerana "kiraan yang agak lambat". Akibatnya Tyson kehilangan sabuk juaranya yang direbut Douglas. Dua pertarungan berikutnya, Tyson bangkit dengan yakin apabila dia menang KO dalam pusingan pertama.

~~ Pada 1991, Tyson bertarung dengan Donovan Razor Ruddock dua kali, iaitu pada Mac dan Jun. Kedua-dua perlawanan ini diingati kerana ucapan "penjara" Tyson kepada Ruddock.."Saya tidak akan memukul orang secantik kamu".

~~Pertarunga pertama yang dimenangi Tyson dalam pusingan ketujuh mengundang kontroversi. Tetapi pada pertarungan kedua yang dilakukan Tyson sambil menunggu pertarungan melawan juara baru Evander Holyfield, Tyson menang dengan angka.
PERKOSAAN, PENJARA DAN KESUDAHANNYA...

~~Tyson diadili di Indiana dengan tuduhan perkosaan atas peserta pertandingan Miss Black America tahun 1991 yg bernama Desiree Washington pada 27 Januari 1992. Tyson nyata bersalah melakukan perkosaan pada 10 Februari dan dipenjara selama 3 tahun. Akibatnya Tyson tidak bertarung lagi sehingga 1995.

~~Setelah keluar dari penjara, Peter McNeeley merupakan lawan pertama pada Ogos dan mengaahkan Buster Mathis Jr. dalam tiga pusingan pada Disember 1995.

~~Pada Mac 1996, Tyson memenangi kembali gelar WBA dalam 93 minit dari Bruce Seldon, setelah membayar Lennox Lewis $4 juta untuk menarik diri. Tyson dikritik kerana melawan peninju-peninju yang tidak bermutu.

MASUK ISLAM

~~Tyson secara rasmi memeluk Islam pada tahun 1995, selepas dari penjara di Indiana, Mike Tyson mengumumkan telah memeluk Islam yang telah dipelajarinay selama di dalam penjara. Nama Islam Tyson ialah, Malik Abdul Aziz.

PERTARUNGAN DENGAN HOLYFIELD

~~9 November 1996, Tyson menghadapi tentangan yang lebih berat dari Evander Holyfield. Dalam pertarunga yang lebih dari 11 pusingan, Holyfield menang dengan TKO dan menjadi juara dunia tiga kali.

~~Tyson tidak lagi bertarung sehingga Jun 1997 ketika terjadi pertandingan ulang yang sangat dinanti-nantikan untuk melawan Holyfield pada 28 Jun untuk merebut gelar WBA. Tyson didiskualifikasi dalam pusingan ketiga, ketika dia menjadi marah kerana terkena serudukan oleh Holyfield dan bertarung tanpa memakai pelindung gusi sebelum menggigit sepotong dari telinga Holyfield. Ketika pengadil, Mills Lane memberi peringatan, Tyson mengambil kesempatan menyerang telinga Holyfield lagi satu.

~~9 Julai, Tyson digantung daripada sebarang perlawanan selama 1 tahun dan didenda sebanyak $3 juta.

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved sofya-mencaridiri.blogspot.com