~~Ayman Al-Zawahiri: Ketua baru al-Qaeda~~

~~Setelah tersebarnya desas-desus tentang kematian pemimpin tertinggi al-Qaeda, Osama bin Laden dalam serangan yang dilakukan oleh Amerika Syarikat di Abbottabad, maka banyaklah spekulasi yang timbul dalam isu pengganti Osama sebagai pucuk pimpinan tertinggi organisasi al-Qaeda.

~~Beberapa nama telah muncul sebagai calon pengganti Osama bin Laden. Salah satunya termasuklah Ayman al-Zawahiri. Secara tidak langsung, beliau telah dilantik menjadi pemimpin tertinggi al-Qaeda sekaligus menggantikan tempat Osama bin Laden.

~~Sekilas pandang melalui latar belakang al-Zawahiri, beliau merupakan seorang ahli bedah mata yang membantu mendirikan kelompok militant Jihad Islam Mesir.

~~Beliau menjadi ketua perancang al- Qaeda dan dipercayai oleh beberapa orang ahli telah menjadi ‘otak perancang’ di sebalik serangan 11 September 2001 di Amerika Syarikat.

~~Zawahiri merupakan orang yang berada di tangga kedua selepas Osama bin Laden dalam senarai 22 ‘penjenayah’ dikehendaki yang telah diumumkan oleh pemerintah Amerika Syarikat pada tahun 2001 dan hadiah yang dijanjikan oleh AS melonjak naik hingga mencapai $25 juta untuk kepalanya!.

~~Zawahiri dilaporkan kali terakhir dilihat di kota Khost Afghanistan timur pada bulan Oktober 2001, dan bersembunyi setelah pimpinan Amerika menggulingkan Taliban.

~~Dia dianggap bersembunyi di daerah pergunungan di sepanjang perbatasan Afghanistan-Pakistan dengan bantuan suku-suku tempatan yang simpatik.

~~Dia juga telah didakwa di Amerika Syarikat kerana peranannya dalam pengeboman kedutaan Amerika Syarikat di Afrika pada tahun 1998, dan dihukum mati di Mesir secara in absentia untuk kegiatan yang terkait dengan jihad Islam pada tahun 1990an.

~~Melihat kepada wajah beliau yang kelihatan sedikit lembut dari pemimpin terdahulu, Osama bin Laden yg sedikit bengis, sangat bersesuaian dengan sifat Ayman Al-Zawahiri sebagai ketua ‘berhati mulia’ apabila dia tidak mahu membalas serangan yang dilakukan Amerika Syarikat. Dia menasihati pengikutnya agar bersifat sabar dan tidak membalas dendam yang hanya akan mengorbankan banyak nyawa manusia yang tidak berdosa.

~~Zawahiri menyifatkan kematian Osama sebagai mati syahid.

Sumber : http://www.voa-islam.com

KOSMO! Rabu 4 Mei 2011

No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved sofya-mencaridiri.blogspot.com