~~Tak Keruan_Zamani ft Sh. Zarina~~Tak seorang yang ambil tahu,
Tak seorang pun ambil peduli,
Sehinggalah dikau yang datang,
dan membawa bersama hatimu.

Mana mungkin ku persiakan,
Bila cinta aku ketahuan,
Debar kencang aku rasakan,
Bergetaran di dalam kalbuku.

Saratnya bebanan asmara,
Beratnya menepis gelora,
Semua relaku terima,
Andainya inilah cinta.

Ternyata dialah ku cari,
Di dalam terjaga dan mimpi,
Meskipun adakala sepi,
Tetap setia menanti.

Hanya dia yang ku dambakan,
Walaupun aku rasa gundah,
Biar putih ataupun hitam,
Asalkan hati penuh rela,
Dengannya cinta.

Tiap saat tiada tempat,
Bukan bayangan tapi nyata,
Siang malam ku rasa terang,
Ku rasa tenang...rasa damai,
Dibuai cinta.

*** 
(makna lirik)

  • Hidupnya seorang manusia itu asalnya dari tanah. Ibarat tanah liat yang dibentuk-bentuk, jika tiada roh mengisi maka tiada keistimewaannya. Namun, Allah itu Maha Bijaksana. Dalam jasad yang bertanah itu, ditiupkan roh, lalu roh itu disulami pula dengan benih-benih cinta, rindu, sayang yang disimpan di Qalbu. Terletaklah perasaan itu di tempat yang sangat terpelihara. Lalu, Qalbu itu dibalut pula dengan segumpal daging yang sangat kecil. Jika terhiris dek dosa, maka cacatlah sedikit anggota. Daging itu adalah hati. Itulah gumpalan harta yang sangat istimewa daripada Allah kepada manusia. Di situ letak segalanya.

  • Jika kita mengetahui secara dalamnya mengenai rahsia hati, sukar sekali untuk kita meletakkan perkara yang ditegah di dalamnya, kerana perkara-perkara seperti itu akan merosakkan hati dan langsung akan menjejaskan sifat-sifat indah yang terpelihara dalam Qalbu.

  • Apabila Sang Hamba telah menemui cinta hakiki, takkan ada hamba yang akan melepaskan cinta itu melainkan mereka itu orang-orang yang rugi. Apatah lagi apabila cinta itu berbalas olehNya. Lalu hiduplah hati dengan Mahabatullah.

  • Sudah lumrahnya bercinta, rasa rindu itu pasti ada. Dan ternyata rindu itu pastilah menyiksakan jiwa. Namun, dugaan seperti itu bersifat normal dan bukan sesuatu yang luar biasa. Yang berbeza adalah "Siapakah yang dirindui?"

  • Setiap manusia yang mempunyai iman mahukan Dia. Tidak kira apa pun keadaan, lena dalam jaga, sakit dalam sihat, terang dalam gelap, rindu dalam takut, sepi dalam sunyi, Sang Hamba akan tetap menanti kehadiran Sang Cinta.

  • KehadiranNya yang dinanti, kehilanganNya tidak diingini. Walaupun 'bayanganNya' ditajalli, sudah cukup mengubati hati.
Wallahua'lam
No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved sofya-mencaridiri.blogspot.com